Febrer

PROPOSTA DEL MES: conills i més conills!

Famílies Pinotxes, us faig una proposta literària ben diferent!

Estem vivint una situació creada per la pandèmia amb moltes limitacions: no ens podem abraçar, no ens podem trobar a l’Strogoff, no ens podem veure les cares senceres, … però hi ha moltíssimes coses que si que podem fer!

Podem fer passejades pel bosc, podem cuinar, podem llegir, podem fer fotos, podem….Podem!

Us convido a fer una caminadeta acompanyada de lectura, aprofitant l’entorn on vivim.

Us proposo que aneu al bosc del Malhivern. Just al camp del costat de la via del tren i per dins del boc hi viuen desenes de conills. Un altre lloc on també n’hi habiten molts i es deixen veure és al parc de Can Terrers. Doncs just aquí, en un d’aquests llocs, és on comença la proposta: Conills i més conills!!

Us proposo que escolliu un llibre dels proposats i l’aneu a llegir al bosc!

Observeu aquests animalons. Badeu mirant què fan. Heu vist els seus caus? M’encanta veure com corren fent saltirons i movent la cua blanca com si fos una banderola! Feu-vos preguntes, sigueu curiosos. 

Ara és el moment per llegir. Potser sols, potser acompanyats pels pares… expliqueu i comenteu el llibre.  

Si us ve de gust podeu acompanyar la jornada literària d’un bon pastís de pastanaga.  Conte i cuina per una tarda diferent!

Ahhh, no us oblideu de fer fotos de tot plegat i enviar-nos-les. Ens encantarà veure- us!!!

COM ÉS QUE NO FAS FLORS?MACUROVA,KATARINA

Què està passant aquí!

Traductora: Valle Bosch, Raquel
 
«Que n’és, de bonica!», exclama l’osset amb alegria quan veu una planta nova al jardí. La rega cada dia, la protegeix amb un para-sol i mai no es descuida de donar-li la bona nit abans d’anar-se’n a dormir.
 

més contes de conills...

LA PASTANAGA
CONTE TRADICIONAL XINÈS
il:lustradora: DOMÈNECH CASTILLO, LAIA,
Editorial:MILRAZONES‘:2015

La pastanaga és una versió un conte tradicional xinès que va guanyar el primer premi Eva Tolrà d’il·lustració 2014.

En un bosc inexplorat, un conill troba un dia una pastanaga​ enorme​. Però precisament aquest dia el conill està satisfet i no té gana. Què pot fer amb ​la seva ​magnífic​a​ troballa?

El primer que se li ocorre és donar-la-hi a un altre animal del bosc: a l’àguila, que ha tingut pollets i segurament necessita ajuda. Però dóna la casualitat que també aquest dia ​a ​l’àguila li ha anat bé i no pot aprofitar la pastanaga. Així que la passa a un senglar, que es troba en la mateixa situació, així que amb gran sorpresa el conill torna a trobar la gran pastanaga a la porta del seu cau, què pot fer amb ella?

ENDEVINA COM T'ESTIMO
 
 
 
 
 
 
 
ENDEVINA COM T’ESTIMO
Mcbratney, Sam

La petita llebre un dia li diu a la seva mare: endevina com t’estimo… uf… contesta, no crec que pugui fer-ho. així diu la petita llebre obrint molt els braços. Doncs jo així diu la mare obrint-los encara més… perquè ella és molt més gran. Jo t’estimo fins aquí dalt diu la petita llebre esitrant els braços molt amunt… pero la mare sempre els estirava molt més amunt. Jo fins aquí!

T’estimo fins al final del camí, fins el riu que està allà ben lluny, doncs jo fins més Enya del riu, pel darrera de les muntanyes… aleshores la petita llebre va veure la lluna dalt del cel…

 

Un problema de conills
Autor: Emily Gravett
Il•lustrador: Emily Gravett
Edició: Cruïlla, 2010
 

Llibre inspirat en el problema plantejat al segle XIII pel matemàtic Fibonacci, que imaginava un camp on els conills es reproduïssin constantment.

 

Creativitat culinària: Pastís de pastanaga

Per acabar aquesta jornada literària podríeu fer un pastís de pastanaga! Boníssim i molt senzill de fer. 

RECEPTA:

Comencem batent els ous i afegint-hi la farina, prèviament tamisada, el sucre i el llevat.

Ho remenem tot bé fins a adquirir una textura espumosa. Aboquem l’oli i continuem remenant fins que tot quedi ben integrat. Aleshores, incorporem també la pastanaga ratllada junt amb les nous, la canyella i l’essència de vainilla. Ho tornem a remenar tot bé i a continuació fiquem la massa al motlle apte per al forn i ho deixem una mitja hora a 200º.

Mentrestant, anem preparant la cobertura. Barregem el formatge crema amb la mantega i quan estiguin a mitja barreja incorporem el sucre glass, a poc a poc i sense deixar de batre.

Quan el pastís estigui llest, el traiem del forn, deixem que es refredi i llavors el tallem; pot ser en dos trossos per la meitat o fins i tot tres. Untem la part de dins i la cobertura del pastís amb la barreja del formatge crema, la mantega i el sucre glass.

Per decorar, podem incorporar pel damunt una mica de pastanaga ratllada o fins i tot dibuixos fets de xocolata. Bon profit!

Ei, feu foto!

Passos per a una jornada literària- culinària- naturalista- conillera